Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

MEDYA NOTU

 

EMRE KONGAR

 

TAVŞANOĞLU-IŞIL BULUT SÖYLEŞİSİNDE ÖNEMLİ BİR YANLIŞ

 

Bizim Leyla Tavşanoğlu, çok başarılı bir arkadaşımızdır.

Çok çalışkan ve çok yeteneklidir, Türkiye'de ve dünyada erişemeyeceği kaynak, yapamayacağı görüşme yoktur.

Ayrıca son derece karmaşık ve zor konuları, berrak bir biçimde irdelemekte ve gerçekleri okura en yalın, en anlaşılır biçimde aktarmakta üzerine yoktur.

İşte sevgili Tavşanoğlu'nun iki hafta önce Prof. Işıl Bulut ile yaptığı söyleşide gözümüze çarpan çok önemli bir nesnel yanlış bu nedenle hepimizin canını çok sıktı.

Bu yanlışı kendisine ilettiğimde o da çok üzüldü ve hemen düzeltilmesini istedi.

Bu yazıyı, onun önerisi üzerine yazıyorum.

Söyleşinin bir yerinde Prof. Işıl Bulut şöyle diyor:

"Biz (Sosyal Hizmetler Akademisi) esas olarak yıllarca tek okul olarak öğrenci yetiştirdik. Sosyal Hizmetler Akademisi 1983'te Hacettepe Üniversitesi'ne bağlandı. 1993'e (herhalde 1983 olmalı) kadar bu konuda eğitim veren bir üniversite olmadığı için master ya da doktora yapma imkanı yoktu".

Ne yazık ki bu ifade tarihsel ve bilimsel gerçeklere bütünüyle aykırı; 20 yıl süreyle eğitim yapmış olan Hacettepe Üniversitesi Sosyal Çalışma Bölümünü yok sayıyor.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Sosyal Hizmetler Akademisi bu alandaki ilk kuruluştur, ama 1967 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde "Sosyal Çalışma Yüksek Okulu"nun kurulması ile "tek olma özelliğini" yitirmiştir.

Sosyal Çalışma Yüksek Okulu önce dört yıllık bir meslek okulu olarak kurulmuş, sonra öğrencilerin de isteğiyle beş yıllık eğitim veren bir akademik bölüme, "Sosyal Çalışma Bölümü"ne dönüştürülmüş, kuruluşundan itibaren de hem mezuniyet öncesi hem de mezuniyet sonrası düzeyde eğitime başlamıştır.

Bu bölüm, YÖK'ün kuruluşuyla, 1983 yılında kapatılmış, öğretim üyeleri ve öğrencileri, Hacettepe'ye bağlanan Akademi'ye aktarılmıştır.

1971'de ilk öğrencilerini mezun eden Sosyal Çalışma Bölümü, kapatıldıktan sonra da, bu bölüme girmiş olan öğrencilerin "müktesep haklarından dolayı" 1987'ye kadar mezun vermeye devam etmiştir.

Eğitim ve araştırma etkinliklerinin sürdüğü bu yirmi yıllık dönem içinde de hem master hem de doktora düzeyinde mezuniyet sonrası eğitim yapmış, derece vermiş, pek çok değerli bilim insanının yetişmesine katkılarda bulunmuştur.

Örneğin, bugün Sosyal Hizmetler Akademisi'nin Müdürü olan değerli bilim insanı Prof. Sevil Atauz, Sosyal Çalışma Bölümü'nün ilk asistanlarından olup, doktorasını da 1976 yılında bu bölümden almıştır.

Sosyal Çalışma Bölümü'nün mezunu olup bu bölümde veya başka yerlerde akademik kariyerlerine başarı ile devam eden pek çok övünülecek bilim insanı vardır:

Hemen aklıma gelenler arasında Pamukkale Üniversitesi'nde görev yapan Prof. İnan Özer, Hacettepe Üniversitesi'nde görev yapan Profesörler Nilüfer Voltan ve Hazma Uygun, Sivas Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Ali Erkul, Hacettepe'de görev yapan Doçentler, İbrahim Çılga, Ali Çağlar, Çiğdem Arıkan, Mersin Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Zafer Gökçakan var.

Prof. Işıl Bulut'un böyle bir bölümü yok saymasına anlam veremedim.

Öyle anlaşılıyor ki, içlerinde çok değerli bilim insanları da olan mezunlardan birinin artık Sosyal Çalışma Bölümü'nün tarihini yazma zamanı geldi de geçiyor.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional